Мустафа Карадайъ: До днес движението води политика в защита на правата и свободите на евроатлантическата ориентация на страната

Водещи, Политика

Движението за права и свободи (ДПС) отбелязва 30 години от своето учреждаване. Историята на партията започва на 4 януари 1990 г., месеци преди свикването на VII Велико Народно събрание за приемането на нова Конституция след демократичните промени.

За председател на партията е избран Ахмед Доган, а Йенал Бекир е първият организационен секретар. В учредителни­те документи основате­лите записват приорите­тите: „постигане на раз­бирателство, единство и сътрудничество на бъл­гарските граждани, за­читане правата и свобо­дите на всички общнос­ти в страната, осигурява­не правата и свободите на етнически, религиоз­ни и културни общности, недопускане на етническа и религиозна омраза и дискриминация“.

„До днес движението води политика в защита на правата и свободите на евроатлантическата ориентация на страната“. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю пред bTV.

Евродепутатът Илхан Кючюк публикува на страницата си във Facebook позиция, в което подчерта, че за съпартийците му е време за размисъл.

„Повод да се обърнем назад към историята – такава, каквато е. Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. „Възродителен процес“. Защо да го припомняме? Защото е важно да помним и да предадем на бъдещите поколения истината, че макар насилственото преименуване на стотици хиляди български мюсюлмани да е престъпление, ДПС никога не прибегна до пагубния реваншизъм! Да, днес е още по-важно да го кажем. Защото в политиката ни днес липсва отговорност, но не липсва реваншизъм“, написа той.