До 31 януари земеделците трябва да представят документи, за да получат субсидия

Икономика

До 31 януари земеделците, кандидатствали за Кампания 2019 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, трябва да предоставят документи за произведено и продадено определено количество продукция, съобщават от ДФЗ.

В периода от 2 до 31 януари 2020 г. земеделските производители трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция. Ако няма доказателства, фермерите няма да получат финансова помощ, уточняват от фонд „Земеделие“.

Утвърденият образец на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция е достъпен за изтегляне и попълване на сайта на ДФ „Земеделие“. На същото място е публикувана и Инструкция за попълване.

За да получават субсидии по направлението за обвързана подкрепа всяка година през последните три фермерите доказват с фактури, че са произвели и продали определени количества плодове и зеленчуци.

Изискваните количества реализирана продукция са определени от Министерство на земеделието. Идеята е да бъдат подкрепени само фермерите, които работят на светло според изискванията на данъчното законодателство, а не да се финансират непроизведени, но декларирани количества.

Въпреки изискването за финансови документи, доказващи реализирани на пазара плодове и зеленчуци, градинарите се съмняват, че злоупотребите продължават, като се предоставят фалшиви фактури, с които се източва бюджетът по мярката.