Данъчна кампания 2020 ще започне на 10 януари

Икономика

С отрупана маса с домашно приготвени лакомства бяха  посрещнати първите клиенти в офиса на НАП в Кърджали. Баница, сладка питка, кексове, сладки бяха част от кулинарните изненади подготвени от служителите на приходната администрация. Не липсваха и традиционните късмети за новата година. Пожелания за здраве, спокойствие, сбъдване на мечти и ново начало за добри неща, отправи директорът на приходната администрация в Кърджали г-жа Елван Гюркаш.

Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради промени в законодателството. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на тази дата – както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация. През март 2020 г. ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис.

От 2020 г. самоосигуряващите се лица ще подават данъчните си декларации само по електронен път. Към момента това бе задължително само за фирмите, съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите в Кърджали. Това се отнася и за лицата, извършвали дейност през 2019 година като регистрирани земеделски производители и подавали в това си качество декларации за самоосигуряващо се лице, уточниха от НАП Кърджали. Онлайн подаването на годишния формуляр става чрез ПИК /Персонален идентификационен код/ на физическото лице, който се издава безплатно от всеки един от офисите на приходната агенция в страната.

От тази година вече има законова възможност приходната агенция да събира необходимата информация от фирмите за платени доходи по трудови и граждански договори и авансово удържани данъци и осигуровки. Така вече няма да се изисква към данъчната декларация да се прилагат служебни бележки за доходите, съобщиха от офиса на НАП в Кърджали. Срокът за предоставяне на информацията от работодателите в приходната агенция е 28 февруари.  Предприятията или самоосигуряващите се лица – работодатели/платци на доходи имат възможност при откриване на грешка в данните, предоставени за конкретно физическо лице, след 28 февруари 2020 г. да правят промени в предоставените данни в срок до 30 септември.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.