В Могиляне почетоха жертвите на Възродителния процес / обновена/

Водещи, Политика

„Бих искал да поздравя всички наши братя и сестри християни с Коледа. Това направи Тюркян и всички като Тюркян. Днес, от площадите, да можем да си честитим и Байряма, и Коледа. Защото по онова време, джамиите и църквите бяха заключени, а ключовете бяха в ръцете на партийните секретари“.
Това заяви от кирковското село Могиляне, пред паметника Тюркян чешма, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той предаде специалните поздрави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган на стотиците на митинга в памет на жертвите по време на събитията през 1984-та година в региона.

Хиляди души от цялата кърджалийска област се събраха пред чешмата-паметник на Тюркян, за да почетат жертвите на т.нар. „Възродителен процес“ в края на 1984 година -17 месечната Тюркян, Айше Хасан, и двете от Каялоба и Муса Якуб от Китна.

„След 30 години демокрацията в България не е на онова ниво, което би трябвало да бъде. Защото виждаме лицемерна политика и политици от различни политически партии, които по едни теми в Брюксел водят една политика, а по същото време тук в България, водят обратна политика. Затова ние сме призвани да продължим пътя на борбата за декокрация, права и свободи, достойнство, име, език, религия в нашата родина“ заяви Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че ще продължават да остояват демокрацията у нас в името на по-доброто бъдеще на България.

 

„За нас в навечерието  на юбилейната 30-та годишнина от създаването на ДПС, ни дава правото да кажем, че Движението е не само изразител на основните човешки права и свободи, но и се явява и като единствен гарант на българската политическа сцена за отстояването на тези права“, заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той  подчерта, че най-голямото постижение на демократичния процес е както създаването на ДПС у нас, така и нуждата от едно силно ДПС днес, впредвид ескалацията на националистическите и ксенофобски настроения през последните години.

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов отбеляза, че благодарение на ДПС България е член на НАТО и Европейския съюз и се хвали в Европа с етническия модел. „Нека да запазим нашето единство. Ние всички още сме много необходими на нашата мила Родина България. Необходими сме, защото в нас „Депесарите“ е заложен истинският код на демокрацията“, заяви Ахмед Ахмедов.

В своето обръщение кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман отбеляза, че 17-месечната Тюркян е символ на единство и заедност. „Това невръстно дете се превърна в символ на борбата за човешки права и стана най-малката жертва на т.нар. „Възродителен процес“, заяви Шинаси Сюлейман.

Послания отправиха също и евродепутатът и лидер на Младежко ДПС Илхан Кючюк, народнитете представители Ерол Мехмед и Елхан Кълков, членът на Централното оперативно бюро на ДПС Станислав Анастасов, както и проф. д-р Кямил Айдън, зам.-председател на Партията на националистическо действие (МНР). депутатите от  Народно-републиканската партия (CHP) в Туция проф. д-р Юксел Йозкан от Бурса и Кямил Окяй Съндър от Измир.

На митинга още бяха зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, зам.-председателят на Народното събрание Джафер Нигяр, евродепутатът Атидже Велиева,  народни представители от ДПС, областният лидер на ДПС и кмет на община Ардино инж. Изет Шабан, кметове на общини, председатели на общински съвети, близки и роднини на жертвите, както и представители на организации на репресирани.

Молитва отслужи Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет. Бяха поднесени венци и цветя пред Тюркян чешма.

Арда нюз