Представиха поетичната книга „Учителят Расим“ в Ардино

Култура

Изключително вълнуваща среща с поезията на известния в близкото минало учител и поет Расим Исмаилов – Билязероглу събра десетки ардинчани в залата на Общинския музей в Ардино. Културното събитие се реализира с подкрепата на Община Ардино. То бе уважено от ръководството на общината, начело с кмета инж. Изет Шабан и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям, писателят и почетен гражданин на Ардино Халит Алиосман Даалъ. Тук бяха още близки, приятели и почитатели на творчеството на автора и много граждани.

Специални гости на културната проява бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и заместниците й Алие Ибрахим и Севдалин Огнянов.

Събитието бе открито от ученици, които рецитираха поетични творби от автора, след което, преводачът Хабибе Халилибрахим от Кърджали направи обширен анализ на произведенията на автора. Тя засегна социални и културни теми от творчеството на Расим Исмаилов – Билязероглу. Прочете и избрани стихове от новата поетична книга  „Учителят Расим“, чийто съставител е Селяхидин Карабашев. Редактор е Халит Алиосман Даалъ, а художествен оформител на корицата е Метин Мустафов. Стиховете в нея са написани и публикувани в течение на близо 50 години във вестници и списания на турски език. Част от творбите му намират място в поетични антологии в България и Турция.

С мултимедийна презентация Селяхидин Карабашев представи житейския и творчески път на поета, който пише стихове още от ученическите си години. „Стиховете на Расим Исмаилов – Билязероглу са с разнообразна тематика. Мирът, човеколюбието, природата и сезоните, децата майчиният език, човешката нравственост са само част от темите, чрез които авторът с искрено вълнение и трепет излива душата си.

В своето приветствие кметът на общината инж. Изет Шабан подчерта, че Ардино винаги е място, където се ценят, почитат и уважават творците. „Като нов кмет Ви уверявам, че тази добра традиция ще продължи и за в бъдеще. Днес станахме свидетели на поредното представяне на местен автор. Расим Исмаилов – Билязероглу е един прекрасен учител и достоен представител на своя етнос за това време“, заяви инж. Изет Шабан.

Писателят и почетен гражданин на Ардино Халит Алиосман Даалъ отбеляза, че всяка една книга е свещена и не признава граници. „Тя преследва още следните цели: запазва културното наследство, съхранява, развива и обогатява, разпространява и предава на бъдещите поколения знания и култура. В това отношение мисията и ролята на писателя и читателя е една и съща“, заяви той.

В края на вечерта приятели и почитатели на поезията на Расим Исмаилов – Билязероглуполучиха по екземпляр от поетичната книга. Преди  проявата гостите имаха възможност да разгледат уникалната изложба „Интарзия“ от творби на самородния талант Саджит Исмаилов, която продължава до края на годината.

 

Гюнер ШЮКРИ