Съветниците в Кърджали със старите заплати

Водещи, Общество

Общинските съветници в Кърджали гласуваха през новия мандат да получават предишното заплащане. Решението беше предшествано от разгорещен дебат по време на заседанието на разпоредителния орган. Представители на партиите часове се упражняваха в риторика във връзка с този казус.  Групата на ГЕРБ дни преди заседанието на Общинския съвет на специална пресконференция обяви, че заплатите на съветниците трябва да е в размер на минималната работна заплата за страната. От трибуната техният представител Огнян Иванов повтори предложението да бъде прието от местния парламент. За първи път може би неговото предложение беше подкрепено и от представителя на БСП Милко Багдасаров.

„Подкрепям предложението на колегата Иванов. Но, мнението ми е, че ние трябва да заслужим тези заплати. Работата на съветника е не само да участва на заседания и в комисии. Съветникът  трябва да е на поста 24 часа в денонощието и 30 дни в месеца“, добави социалистът.

Съветникът от ДПС Байрам Байрам направи предложение възнагражденията да останат същите от предишния мандат.

Председателят на Бюджетната комисия Елван Гюркаш от ДПС  призова колегите си да не хабят излишна енергия с темата за възнагражденията.

„Колеги, положихме клетва да работим за избирателя. И крайно време е да осъзнаем за какво сме в тази зала. Всички ние осъзнаваме, че трябва да получаваме заплати, защото  в дните на сесии, ние всъщност сме в неплатен отпуск и не сме в трудови взаимоотношения с институцията или работодателя. Трябва обществото да бъде правилно осведомено за това, а не да се манипулира с възнаграждението на съветника. Но, въпросът не е в това дали да получаваме заплати  и колко да получаваме. Важното е всеки от нас да е удовлетворен, че е свършил нещо добро в името на тези, които ни гласуваха доверие. Време е да приключим с темата за заплатите и да работим за хората“, заяви Гюркаш. Също така тя призова колегите си да използват потенциала и опита си за да се случат добри неща в Кърджали.

Арда нюз