Полицията удари дом на нумизмат в Джебел

Водещи, Криминале

Кърджалийската полиция иззе нелегална колекция от над 150 монети от дом на 63-годишен колекционер в Джебел. Служителите на реда са следели нумизмата от месец, а на 2 декември са  получили категорични данни, че мъжът държи у себе си предмети с археологическа стойност.
„Наложи се да предприемем бързи действия, които бяха под ръководството на окръжна прокуратура“, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Кърджали.  При обиска в Джебел освен монетите е открито и техническо устройство, за което се предполага, че е металотърсач. Джебелчанът е задържан за 24 часа. До момента на полицията не е известно дали той  се е занимавал с иманярство или с колекциониране на антични предмети. 63-годишният е имал регистрация за извършено престъпление против личността – изнасилване, през 1998 година.
„По случая е образувано досъдебно производство по член 278, ал. 6 за държане на археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред“, заяви окръжният прокурор Желязко Стефанов. Той допълни, че ако бъде доказана вината на джебелчанина, той може да получи присъда лишаване от свобода до 6 години, глоба до 15 000 лева и конфискация на половината му имущество.
Все още не е ясно от кои периоди са иззетите монети. Това ще бъде установено от вещи лица, които ще изготвят експертизата. Тя ще трябва да определи вида на монетите, тяхната стойност и дали представляват национално богатство.
В хода на разследването ще бъде установено дали джебелчанинът е откривал сам монетите или ги е добивал по друг начин.