Превръщат крепостта „Устра“ в туристическа атракция

Водещи, Общество

Крепостта „Устра“ да се превърне в една от основните отправни точки за родни и чужди туристи. Това е амбициозната цел, която си постави новото ръководство на Община Джебел. В тази насока бе направена и поредна голяма крачка. Междуведомствена комисия ще определи границите и режима за опазване на археологическия обект „Средновековна крепост Устра“ в землището на село Устрен, съобщи кметът на община Джебел Неджми Али. Това ще бъде сторено от комисия, назначена от министъра на културата. Обектът е от национално значение.
„Целта е територията на крепостта „Устра“ да се обособи и актува като самостоятелен обект, което ще даде възможности за изготвяне на проекти, свързани с реставрация, консервация и експониране на крепостните стени. Всичко това ще позволи да се предприемат инициативи за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за развитието на туризма в общината“, отбеляза кметът Неджми Али. Експертите работеха вчера на терен, а днес и утре ще заседават в Джебел.
„Устра“ е от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя.
„Устра“ е построена през X век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Разположената до село Устрен крепост е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.