От ГЕРБ поискаха да има по-малко кметски наместници

Политика

По-малък брой кметски наместници да има в община Кърджали, поиска общинския съветник от ГЕРБ Огнян Иванов. 28 населени места в общината се управляват от назначени служители. Предложението на Огнян Иванов не беше прието, а мотивите бяха посочени от кмета инж. Хасан Азис. Той посочи, че населените места в общината са разпокъсани, а има малки села, които са доста отдалечени от Кърджали. Като пример бяха посочени селата Ненково, Рудина и Сестринско.
„Кметските наместници са и представители на държавата. Няма как да оставим хората в малките населени места без възможност да им се предоставят услуги. Затова и законодателят е дал възможност местната власт да решава в тези случаи“, каза инж. Хасан Азис.
Общинският съвет гласува и заплатите на кметовете на населени места. Управляващите най-големите села в общината или т. нар. бюджетни кметства, ще получават 920 лева на месец. Кметовете в селата с над 1 000 жители ще вземат 880 лева. В населените места до 1 000 жители кметските заплати ще бъдат 860 лева, а до 700 – 840 лева.