Карадайъ: Географията на ДПС в местната власт е разширена

Водещи, Политика

„Искам да благодаря на всички избиратели на ДПС. На предишните избори (през 2015-та) сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС. Джебел и Хитрино знаете, че преждевременно ги изключихме. Резултатът е – 47 кметове на общини от ДПС. Спазихме решението на нашия централен съвет, че на тези избори ще запазим влиянието си в местната власт и там, където можем, ще увеличим присъствието си. Географията е разширена. 916 общински съветници са избрани, т.е. 18% от кметовете на кметства, в някои от случаите те са избрани в коалиция“, отбеляза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция в централата на партията.
Изборите са особен елемент на демокрацията, но когато са честни и свободни, има информиран избор на избирателите, продължи той. Припомни, че независимо от препоръките на Венецианската комисия обаче забраната за това предизборната кампания да се води на различен от българския език, остава. Освен това в българското законодателство „има ограничение за българските граждани да гласуват“.
За повечето случаи на нарушения сме сезирали. Има регистрирани кандидати, които не отговарят на законовите изисквания. Някои от членовете на комисии, визирам управляващите, имаха усещане, че са над закона, каза Карадайъ. Зарече се и след изборите да продължат да се занимават с нарушенията.
Освен че сме спечелили много повече от предишните избори, имаме и много неизпълнени задачи. Хитрино, Никола Козлево не можахме да си ги върнем. В Сунгурларе загубихме, там кметът беше от ДПС. Но Джебел си го върнахме, за първи път спечелихме Павел баня, Маджарово, Ветово. Върнахме си Гърмен, Исперих. В коалиционна форма спечелихме Девин, Гурково, Димово и Белоградчик.