За четвърти път Ансамбъл „Българе“ гостува в Кърджали

Култура

След София, уникалният бенефисен спектакъл по случай 50-годишнината на Христо Димитров, бе представен на живо и в Кърджали. За четвърта поредна година Ансамбъл„Българе” гостува тук благодарение на тримата приятели проф. д-р Иван Гаврилов, Илчо Илчевски  и Ангел Авренлиев, в навечерието на празника на града.

Жители и гости на града се докоснаха до магията на българското танцово изкуство. На сцената бяха представени откъси от различни спектакли.

Инж. Катя Митовска, и.д. кмет на община Кърджали поздрави танцьорите и благодари от името на всички кърджалийци за неповторимо изживяване и срещата с изкуството на ансамбъл „Българе” по случай празника на града-21 октомври.

На финала на продължилия повече от два часа спектакъл след нестихващите апподисменти на публиката, Христо Димитров, сподели развълнуван „Тук в Кърджали ни обичат, заради това ще идваме пак, за да се знае и помни, че България може да е малка по територия, но има величаво минало, силен дух и уникални фолклорни традиции”.„Всеки миг с танцьорите на „Българе” е магия, тази вечер те разкриха само част от „Тайната ”Българе”.

Те стават още по-голяма загадка, независимо, че леко вдигнаха завесата, за да можем всички да погледнем оттатък”, каза проф.д-р Иван Гаврилов и подари икона на Св.Николай Чудотворец на ансамбъла, а на ръководителя маестро Христо Димитров реплика от Летнишкото съкровище – ритон.

Цветя за изпълнителите бяха поднесени от Община Кърджали, от Областна администрация на област Кърджали, и от Таня Каракиркова, първият дарител на ансамбъла.