ПГИ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“: КЪДЕ СА КОМПАНИИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ОТ ГРАД КЪРДЖАЛИ, РЕГИСТРИРАНИ ЗА УЧАСТИЕ В ИНИЦИАТИВАТА      “МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“?

Общество

Поводът за тази статия е желанието на учениците от Професионална гимназия по икономика да се включат в гореспоменатата инициатива, но уви. Оказва се, че досега има само една регистрирана фирма от града- Технополис. Не се изненадваме, тъй като и миналата година положението бе подобно- Технополис и Сдружение Омега. И през 2017 г. не бе по-различно, но пък младите хора имаха удоволствието да се потопят в работната атмосфера на Общинската администрация в града. В търсене на други възможности, за да могат повече млади хора да участват, макар и неофициално, през 2017 г. ръководството на училището отправи покани към фирми партньори да ги приемат за един работен ден в офисите си. Благодарни сме, че не ни отказаха „ЕМС ТУРС“ и „Техимпекс- Инвест“ АД. Това не е реклама на малкото участници, а фактите.

Но така ли трябва да е? Мисля, че това е един добър повод за размисъл. Всяка страна носи отговорност за своята образователната система, но е хубаво да си дадем сметка, че това не е отговорност само на държавата и посредника- училището.  Доброто образование е споделена отговорност – между родители, учители, институциите, бизнеса и обществото. От доброто образование зависи в какво общество ще живеем. Надявам се, че всеки човек е чувал за Инициативата „Мениджър за един ден“ през нейната 18- годишна история. За тези, които не са по долу давам информация.

Под надслов „Вдъхнови бъдещето“ Джуниър Ачийвмънт България отваря регистрацията за организации-домакини в 18-то издание на „Мениджър за един ден“. Всички компании и институции, които искат да приемат млади мениджъри за един ден, могат да се регистрират за участие до 12 октомври, за да могат желаещите младежи да кандидатстват за обявените позиции между 26 септември и 26 октомври. И домакини, и участници се регистрират на платформата на инициативата на „Мениджър за един ден“: http://mfd.jabulgaria.org  През 2019 г. ще се проведе на 7 ноември, четвъртък, в цялата страна.

Най-утвърдената програма за първоначално кариерно ориентиране дава начало на професионалната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 г. и запазена марка на образователната организация Джуниър Ачийвмънт, която се провежда ежегодно в около 100 държави по света. Инициативата е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнеса. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите „мениджъри за един ден“ в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техният сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание.

Организаторите от JA България приканват повече работодатели да бъдат активни и да участват, като домакинстват стажа на ученици и студенти, за да могат повече млади хора да направят навреме своя кариерен избор. Ежегодно около 400 организации-домакини отварят вратите си за общо 1000 стажанти, а за обявените позиции в „Мениджър за един ден“ през миналата година например, са кандидатствали близо 2800 млади хора.