Заради драскотина тийнейджър поиска 5 000 лева от ардинско читалище

Водещи, Общество

Заради драскотина на бузата и врата десетокласник поиска от ардинското читалище „Родопска искра – 1921“ да му плати 5 000 лева. Тинейджърът, със съгласието на родителите си, заведе дело в районния съд в Ардино, където предяви претенциите си за обезщетение за нанесени му от ръководството на културната институция неимуществени вреди. По време на процеса става ясно, че тийнейджърът се е наранил докато преминавал с двама свои приятели край сградата на читалището между 19 и 20 часа на 20 декември 2018 година. Било тъмно и десетокласникът не е видял застрашаващия го навес и преминавайки покрай него си раздрал дясната буза и дясната страна на шията. Тинейджърът почувствал изключително силна болка, приклекнал и се хванал за нараненото място. Приятелите му разбрали, че се e случило нещо лошо с него и след като осветили с фенерче на мобилен телефон главата му, са видели нараняванията. На следващия ден младежът посетил личния  си лекар, а  на 2 януари 2019 г. Съдебния лекар на кърджалийската болница.

Твърденията на тинейджъра  пред съда са, че козирката върху аварийния изход на читалището му е причинила лицевите и шийни наранявания, а сериозността на уврежданията му, наложили лечение в домашна обстановка. Това са доводите за исканото обезщетение от 5 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Съдът в Ардино не уважи и отхвърли иска на тинейджъра и го осъди да заплати  250.00 лева деловодни разноски по съдебното производство, както и 241,92 лева за хонорара на вещото лице, назначено по делото. Решението на районните магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване пред окръжния съд.