За 13-та година Кърджали празнува Деня ашуре

Водещи, Общество

За 13-та поредна година Кърджали празнува Деня ашуре по инициатива на общината и кмета  инж. Хасан Азис. На пазара в града бяха раздадени 3 000 порции от сладкото ядене. По традиция в раздаването на ашурето участват  кърджалийският кмет инж. Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена, областният мюфтия Бейхан Мехмед и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

„Трябва да се радваме на малкия залък, на последната троха, да се радваме, че сме заедно, че сме живи и здрави. Ние не осъзнаваме, че ние сме на едно много важно място и в един знаменателен град. Ние не осъзнаваме, че сме заедно“, заяви отец Петър  Гарена. Той допълни, че няма нищо по-хубаво от това хората да са заедно и да се разбират, независимо от етнос и религия.

„Исанлък вар, проблем йок“ /Има ли човещина, няма проблеми/, заяви отец Петър.

Кметът инж. Хасан Азис благодари на кърджалийци и на духовниците , че за 13-ти път се включват в отбелязването на Деня ашуре.

„Докато аз съм кмет, докато отец Петър е свещеник на Кърджали, докато е тук областният мюфтия, ашуре ще има. Защото ашурето не е само една купичка храна, която споделяме. Ашурето има много важен смисъл и послание, ашурето означава заедност, единство, че всички споделяме залъка. Ние сме тук, защото се уважаваме, защото се чувстваме като част от едно голямо семейство. Това ашуре за нас е символ“, заяви инж. Хасан Азис.