БЧК в Кърджали отбеляза 105 години от своето създаване

Общество

Българският червен кръст в Кърджали отбеляза 105 години от своето създаване. Особен акцент бе поставен върху доброволците и децата. В тази връзка пред Секретариата на БЧК в града бе поставена специална пейка, с ликове на основателите с цитат на Робер Шуман Изписан: ”Нищо не е възможно без доброволността, нищо не е трайно без институциите”.
„С този знак ние искаме да покажем нашето отношение към тези, които са дали от себе си на обществото. Това е символ на приемствеността“, заяви в обръщението си директорът на ОС на БЧК Жана Чакърова- Шукерска.
За най-малките имаше куклено шоу, посветено на доброволчеството в БЧК. Изнесоха го млади доброволци от БЧК в Джебел.
На церемонията присъстваха д-р Славита Джамбазова, зам.-генерален директор на НС на БЧК, проф. Тодор Черкезов , председател на ОС на БЧК в Кърджали,  директорът на Центъра за спешни повиквания 112 Елена Паскалева, д-р Марин Мухтаров дм, много общественици и  доброволци.

Празникът продължи с цветен празник за децата пред Паметника на Освободителитe, организиран за децата на Кърджали от доброволците на клубовете на БМЧК към СУ „ Отец Паисий“ и ЕГ „Христо Ботев“.
В работна сесия под надслов „Насърчаване на активния и здравословен живот на възрастните хора“ , модерирана от председателя на Областната организация проф. Тодор Черкезов , участваха лектори от София, Варна и Кърджали. Доц. Геновева Михова представи темата „Стареенето на населението в контекста на съвременните демографски предизвикателства“, д-р Марин Мухтаров, д.м. , презентира „Принципи на хранене в напреднала възраст. Ева Милушева- представител на НС на БЧК , запозна участниците с добрите практики на БЧК за насърчаване на активния и здравословен живот на възрастните хора.
Доброволки от Екип 254 определиха разнообразната си доброволческа работа като форма за активен живот, споделяйки, че важното за тях е да се чувстват полезни за хората, които се нуждаят от подкрепа.
Д-р Славита Джамбазова – зам.-генерален директор на НС на БЧК,  оцени провеждането и темата на работната сесия като изключително актуална и полезна. Тя благодари на лекторите за възможността да се обединят усилията на научни работници и практици, за да се ограничат рисковете, засягащи устойчивостта на социалния модел в нашата страна с участието на всички заинтересовани страни.
Празничния ден завърши с юбилейно тържество в комплекс „Арпезос”.

Арда нюз