Традиционни и екзотични играчи заявиха участие на местните избори в Кърджалийско

Водещи, Политика

12 партии и коалиции са заявили намерение да участват в местните избори на 27 октомври в 7-те общини на област Кърджали. В общинските избирателни комисии има регистрирани и инициативни комитети, които издигат един независим кандидат за общински кмет, един независим общински съветник и 3-ма независими кандидати за кметове на населени места.

Освен традиционните играчи в избори и този път не липсват екзотични мераклии за власт. Сред тях са представителите на напълно непознатите за Кърджалийско партия „Средна европейска класа“ и „Обединени социалдемократи“. Любопитно е, че опит за завръщане на политическата сцена прави НДПС. Бившият им коалиционен партньор ДОСТ, който на последните избори инкасира плачевен резултат, отново ще се пробва да се класира във властта. Изгоненият от ДПС Лютви Местан е регистрирал партията си за участие в изборите за общински кмет, общински съветници и кметове на населени места и в 7-те общини на областта. Необичаен интерес към региона проявяват и националистите от Атака, които са се регистрирали и в седемте общински избирателни комисии, но само за участие в изборите за общински съветници. Любопитен детайл е, че бившите им коалиционни партньори от ВМРО и НФСБ явно са се отказали от Кърджалийска област и не са се регистрирали за участие в местните избори в нито една община.

В община Кърджали

Намерение да участват в изборите за общински кмет, общински съветници и кметове на населени места са заявили БСП, ВОЛЯ, ГЕРБ, ДПС, СДС, „Движение България на гражданите“ /ДБГ/, „Демократична България – Обединение“ /ДБО/, „Средна европейска класа“. Атака са се регистрирали за участие в избора на общински съветници.

В ОИК – Кърджали се е регистрирал инициативен комитет, който издига кандидатурата на Александър Тасков Илиев като независим общински съветник.

Още два са регистрираните инициативни комитети, които издигат кандидати за кметове на населени места в община Кърджали. Първият подкрепя досегашния кмет от ГЕРБ на село Велишане Севим Салиф като независим. Инициативен комитет има и в село Бойно. Той изгида кандидатурата на Емрах Хасан за селски кмет.

За участие в изборите за общински кмет, общински съветници и кметове

в община Ардино

са се регистрирали ДПС, ГЕРБ, БСП, ДОСТ, ДБО. ВОЛЯ и Атака ще играят само за общински съветници.

В община Джебел

участие в изборите за общински кмет, общински съветници и кметове на кмества са заявили ДПС, ГЕРБ, БСП, НДПС, ДБО, ДОСТ. СДС ще участват само в изборите за общински съветници и кметове на кметства, а Атака ще издигнат единствено кандидати за общински съветници.

Инициативен комитет е издигнал кандидатурата на Сабахатин Гьокче като независим кандидат кмет на община Джебел. В общинската избирателна комисия се е регистрирал още един инициативен камотет, който издига Ведат Аптула като независим кандидат за кмет на село Воденичарско.

ДПС, ГЕРБ, ДОСТ, ДБО, СДС, НДПС и БСП ще участват в местните избори

в община Кирково

с кандидати за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства. ВОЛЯ и Атака ще издигнат кандидати само за общински съветници.

в община Крумовград

кандидати за кмет на община общински съветници и кметове на кмества ще издигнат ВОЛЯ, БСП, ДПС, ГЕРБ, ДБО, ДОСТ, Обединени социалдемократи. Само с кандидати за общински съветници ще участва Атака.

БСП, ДПС, ГЕРБ, НДПС, ДБО, ДОСТ, ДБГ и Атака ще участват в изборите за кмет на

община Момчилград,

общински съветници и кметове на кметства. ВОЛЯ ще участва единствено в избора за общински съветници.

Заявка за участие в изборите за кмет на

община Черноочене,

общински съветници и кметове на кметства са заявили ДПС, ГЕРБ, ДБО и ДОСТ.  БСП, ВОЛЯ и Атака са се регистрирали за участие в изборът на общински съветници.