Очното отделение на МБАЛ „Д-рАтанас Дафовски“ чества 60-годишен юбилей

Общество

Очното  отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали тази година чества своя 60-годишен юбилей. Негова рождена дата е 15 септември 1959 г.  Неговата основателка – д-р Иванка Овчарова, тази година навърши 100 години.  Името на д-р Овчарова остави трайна следа в кърджалийската болница и е синоним на професионализъм и коректност. Достойни нейни последователи като ръководители на отделението през годините са д-р Ели Узунова, д-р Кера Налбантова и д-р Ерхан Мурат, както и ординаторите д-р Н.Калайджиева, д-р А.Иванова, д-р Ив.Панайотов, д-р М.Мухчиева,д-р Милушева, д-р Мазнева.

Операциите за катаракта (перде) са най-често извършваните

Отделението разполага с един от най- модерните апарати за катарактална хирургия – високотехнологичният робот Centurion на американската компания Alcon. При извършване на операция „роботът” се управлява от хирург, обучен за работа с него. Апаратът за компютърна периметрия е от най-висок клас. Той се използва активно при диагностика на глаукомата. Антиглаукомните операции се извършват при пациенти с некомпенсирана глаукома, с или без поставянето на имплант.

Катарактата (старческото перде) е най-често извършваната операция в отделението. Тук се извършват най-много такива операции в цялата кърджалийска област. Операцията е безкръвна и безшевна, а пациентът си отива вкъщи още същия ден. Няколко поредни години, в рамките на кампанията „Право на зрение”, докторите преглеждат хора в пенсионна възраст, като таргет са рисковите пациенти за катаракта и глаукома. Това са двете заболявания, които най-често причиняват слепота след възрастното население, но тази слепота може да се предотврати. Последните такива прегледи се извършиха в пенсионерски клуб „Млади сърца”, където пациентите изслушаха кратка лекция на тема „Катаракта и глаукома”.

Детско здраве

Лекарите от отделението отделят голяма  част от своето време за детски прегледи. За това им помага портативният авторефрактометър – апарат, който може да установи диоптрите от разстояние, без да докосва детето. Прегледът протича под формата на игра и е много забавен за най-малките пациенти. Благодарение на този уред отделението проведе безплатни профилактични прегледи за „мързеливо око“ в детските градини в Кърджали.

Екипът на отделението днес

Началник на очно отделение е д-р Ерхан Мурат. Той  от дълги години се занимава с катарактална хирургия. На професионализма му  се доверяват хиляди пациенти. В очно отделение работят  д-р Ерай Дурмуш – специалист по  очни болести и д-р Кристина Бонева – специализант по очни болести. Неизменна част от екипа на отделението са медицинските сестри.Спецификата на работата им ги прави изключително ценни за лекарите и неслучайно те ги наричат „дясната им ръка”.И не на последно място ще отбележим и хората, които се грижат болните да се чувстват „като у дома си”, а именно санитарите в очно отделение.