187 души се изследваха за носителство на ХИВ, няма положителни проби

Общество

В периода 15 август-15 септември 2019 г. по време на Лятната АНТИСПИН кампания, организирана от Регионална здравна инспекция-Кърджали, 187 души провериха своя ХИВ статус, от тях  127 – жени и 60 – мъже. Изследваните лица са на възраст от 19 до 72 г. Всички резултати са отрицателни.

Профилактичният скрининг се проведе в рамките на Дните на отворени врати за анонимно и безплатно изследване за ХИВ. На място екип от РЗИ-Кърджали изследваше служители и работещи в ТП на НОИ, Държавен фонд „Земеделие”, Дирекция „Бюро по труда”, Фонд Земеделие, Регионално управление на образованието, Дирекция „Социално подпомагане”, Регионална дирекция по горите, Община Кирково, МБАЛ „Живот+” ЕООД гр.Крумовград,   БУСЕМ ТЕКСТИЛ ЕООД и др.

В Народно Читалище „Родопски фар 1938”- кв.Гледка се проведе беседа с възпитаници на Центъра за настаняване от семеен тип „Усмивка” и деца, посещаващи библиотеката на читалището, относно важни за възрастта им въпроси и им бе показан филма „Какво (не) знаем за пубертета?”. По време на кампанията бяха раздадени предпазни средства и информационни материали сред посетителите на  плувните басейни в с.Стремци, с.Пчеларово, Аквапарк „Аквафантази”, „Резиденция” и на жителите в с.Чакаларово, общ.Кирково.