Йовковци –  откритието на IX Световен шампионат по фолклор

Култура, Общество

Детската фолклорна вокална група от СУ „Йордан Йовков“,  с ръководител Гинка Матева, се завърна като лауреат от IX Световен шампионат по фолклор 2019, който се проведе от 22 август до 01 септември в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Бургас и Поморие. Групата завоюва сребърен медал и Диплом, с който бе обявена за Откритие на IX WORLD CHAMPIONSHIP.

Талантливите Йовковци  бяха оценявани от авторитетно международно жури и мериха сили с ансамбли от Босна и Херцеговина, Китай, Република Кипър, Румъния, Република Корея, Латвия, Русия, Иран и България. Освен, че представиха достойно училище „Йордан Йовков“  и  град Кърджали, певците ни се сдобиха с нови приятели от България и  различни страни. Изпълненията им се превърнаха в мост на приятелството, водещ към бъдещето и съединяващ миналото и настоящето. Групата получи покана за участие в международен фестивал в Испания догодина.

„От сърце благодаря на талантливите ми ученици и на всички, които ни подкрепят морално и материално, за да можем да участваме на подобни събития. Пожелавам им здраве, радости и много бъдещи успехи в спасяването на света с красотата на българския фолклор!“ – пожела ръководителката на групата.