Първо в „Арда нюз“: Гърци искат да сложат такса за преминаващите ГКПП „Маказа“

Водещи, Икономика

Гърци искат от преминаващите през ГКПП „Маказа“ да бъде събирана пътна такса. Това стана ясно по време на среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Солун. Искането беше направено от Никос Ангелидис, председател на търговско-провишлената палата в Комотини.
Предлагаме да се въведат пътни такси по пътната отсечка между Комотини и ГКПП „Маказа“, е заявил по време на срещата Ангелидис, цитиран от гръцкия вестник „О Хронос“. Според вносителят на предложението това ще донесе допълнителни средства в хазната на Комотини и ще компенсира недостатъчния контрол от страна на държавата на нерегламентираната търговия. В друга медия на Комотини – сайта „ИнКомотини нюз“ допълват, че евентуалното въвеждане на такса ще доведе до увеличаване на транспортните разходи на пътуващите за еднодневен пазар до България гръцки граждани и по този начин ще се ограничи броя им.
Още с отварянето на ГКПП „Маказа“ гръцки търговци настояват да се въведат мерки за ограничаване на търговията със съседната на Комотини област Кърджали. Гърци пътуват ежедневно на пазар през граничния пункт. Първите, които усетиха удара на шопинг-туризма бяха собствениците на бензиностанции и търговците на хранителни продукти на дребно. Опитите да се ограничи процеса обаче засегнаха единствено вноса в Гърция на акцизни стоки – горива, алкохол и цигари.
По време на срещата в Комотини представителите на Комотини са поискали създаването на отделна стратегия на гръцката държава за развитието на северната част на страната, намалянето на данъците, създаване на туристическа инфраструктура, развитие на пристанището в Александруполис и разрешаване на автобуси да преминават през ГКПП „Маказа“.