В Башево се изви най-дългото хоро в Родопите

Общество

Традиционният празник в ардинското село Башево отново събра стотици жители и гости на селото, както от страната, така и от чужбина. Повечето от тях бяха гурбетчии, които са дошли в родния си край по повод най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Събитието и тази година уважиха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още кметовете на Горно Прахово, Гърбище, Чернигово, Дедино, Русалско, Чубрика.

Празникът бе открит от кмета на Башево Мюрен Сали. В своето приветствие той изказа сърдечните си благодарности към всички, които са оказали финансова и морална подкрепа.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад поздрави присъстващите с настъпването на най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Пожела крепко здраве и благоденствие на всички жители и гости на празника. „Отново сме заедно тук, за да се повеселим и споделяме хубавите моменти. Празникът на Башево е най-популярният не само в общината, но и в областта“, заяви Ресми Мурад.

Празничната програма на събора включваше спортни мероприятия. Имаше турнир по шахмат. Призьорите бяха наградени с парични награди и грамоти, връчени от кмета на Башево Мюрен Сали.
Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Честта за изтегляне на най-големите награди (две агнета) се паднаха на кмета Ресми Мурад и на спонсора на мевлида Хикмет Ефендиоглу. И след дълго разбъркване на билетите от тях, наградите се паднаха на Бирджан Топчу от Измир и Ашкън Айдънай от Бурса.

За доброто настроение на млечинци и гостите се погрижи оркестър „Експрес“ от Кърджали. На мегдана в центъра се изви най-дългото хоро в региона, на което се хванаха познати и непознати.

Организатори на проявата бяха  местното кметство, читалище „Хр.Смирненски” и изселнически организации от Турция.

Гюнер ШЮКРИ