Ловците да спазват правилата за биосигурност, призовават от Изпълнителната агенция по горите. Утре се открива ловният сезон на дребен пернат дивеч

Общество

От Изпълнителната агенция по горите призовават ловците да спазват правилата за биосигурност във връзка с откриването на ловния сезон на дребен пернат дивеч на 10 август. Причината е усложнената епизоотична обстановка в страната.

С цел предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си с определените препарати. Съгласно инструкциите за биосигурност, остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта. 

Уверен съм, че българският ловец ще подходи с чувство на отговорност и дълг в кризисната ситуация, в която се намираме, посочва изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов и призовава за съпричастност за справяне с разпространението на болестта.

И още – заради очаквано засушаване и високи температури през август се забранява паленето на огън в горите, освен на определените за целта места.