В Горно Прахово почетоха паметта на жертвите от Балканската война

Общество

Стотици души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ” и бе уважено от зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народният представител от ДПС Адлен Шевкет, областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

Духовници, водени от заместник районния мюфтия Насуф Насуф и имамина на медресето в Долно Прахово Нуриттин Исмаил четоха знамения (айети) от Свещенния Коран. Тук преди 107 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет.
Всички присъстващи бяха нагостени с 15 казана кешкек, сготвени от местните майстор-готвачи Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах. Всички разходи бяха поети от 62-годишният Орхан Мехмедали от Горно Прахово.

Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.