Стотици се събраха на молебен в Комунига

Без категория

Стотици мюсюлмани от района, наши изселници в Турция и гурбетчии в Западна Европа се събраха на традиционния молебен за дъжд, здраве и берекет в подножието на връх „Асара“ в землището на най-голямото чернооченското село Комунига. На самото било има гроб, за който се вярва, че е на знатен мюсюлманин.
Кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, зам.-кметът Ферхад Ферхад и кметовете на съседните населени места уважиха молебена. Молитвата беше отслужена от имама на джамията в Комунига Сунай Акиф и местни духовници. Те прочетоха житието /Мевлид/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана. Отправиха молитви за опазване от всякакви природни бедствия, мир и разбирателство.
Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство със съдействието на кметство Комунига.
„Ритуалът е празник, който ни дава възможност на хората от района да се съберем и общуваме“, каза местният кмет Руфтин Шевкед.
Айдън Осман наблегна на това, че въпреки ежедневните трудностите хората в нашите районни продължават да пазят основните си човешки ценности, като култура, уважение, заедност и добросъседство. На присъстващите беше раздаден традиционен курбан подготвен само от месо.
След молебена е проведен търг. То се превърна в съревнование кой да дари повече средства за ритуала. Със събраните от наддаването средства ще се покриват разходите за традиционния молебен.
Исмет ИСМАИЛ