Мустафа Карадайъ в Бял извор: Жертвите на възродителния процес са героите на демокрацията

Политика

„Всяка година, ние се събираме, за да почетем жертвите на възродителния процес, които са героите на демокрацията. Те са нашите герои. Сега ние с достойнство се опитваме да водим тяхната борба и мисия. Да я продължаваме!“  Това заяви в ардинското село Бял извор лидерът на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ на проведения традиционен възпоменателен митинг в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит през 1972 г. по време на един от етапите на т.нар. „Възродителен процес“ в Кърджалийско.

С възгласи „ДПС, ДПС…!“ бяха посрещнати в Бял извор лидерът на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ и част от кандидатите от листата на ДПС. Събитието уважиха още Ибрахим Паша, син на Кязим Ибрахим Паша, зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, членът на ЦОБ и народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание Ердинч Хайрула, евродепутатите Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, областният лидер на ДПС Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежкото ДПС Байрам Байрам, кметове на общини, председатели на Общински съвети от ДПС от областта, членове и привърженици на ДПС.

„Ние помним и 1964 година, помним  жертвите в Барутин и Бял извор  през 1972 г., помним и Лъжница, Корница, Брезница през 1973 г.Знаем за 1975-1976 година, знаем за 1982 г., помним и 1984-1985 година. Ние помним всичко! И няма да го забравим! Затова сме тук всякога, но това се случваше, защото бяхме разединени, а когато се обединим, много добре помним 1989 г., когато под ръководството на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган бяха организирани майските мирни протести, където също имаме свидни жертви“, заяви Карадайъ. Той подчерта, че създавайки ДПС, почетният председател на Движението е направил без кръв прехода от тоталитарна власт към демокрация. „Нашата болка, нашата мъка, нажите жертви, нашите пресни гробове, да не ги обърнем в омраза, а напротив в съзидание и да градим нашия живот в нашата родина. Това постигнахме за тези години!“, подчерта лидерът на ДПС. Мустафа Карадайъ представи присъстващите  кандидати в евролистата на партията. Той призова всички членове и симпатизанти на ДПС да се обединят, за да постигнат заедно успех в предстоящите евроизбори. „Хем млади, хем красиви, хем умни, хем образовани, хем знаещи, хем можещи, хем доказали себе си в секторите, които работят. Това са нашите младежи“, заяви Карадайъ. Той отбеляза, че в оставащите 120 часа до евроизборите, на всеки 6 часа поне по 20 пъти да мислят онези, които са на грешен път, но и ние да им помагаме, за да може всички заедно в неделяя да гласува с номер 20 в интегралната бюлетина. И вечерта, когато отварят урните да имаме самочувствието за повод да празнувам, да има „Байрам“, преди предстоящия голям свещен празник Рамазан Байрам, който  още от сега ви честитя“, заяви Мустафа Карадайъ.

В своето приветствие кметът на община Ардино Ресми Мурад отбеляза, че от 12 години се събират тук, за да отдадат почит и внимание към героите, като Кязим Ибрахим Паша. „Благодарение на ДПС днес ние имаме възможността свободно да се изразяваме, да реализираме идеите си, да имаме нашите представители в местната власт, българския и европейския парламент“, заяви Ресми Мурад. Той призова в неделя всички да гласуват с бюлетина номер 20, за да има отличен резултат в национален мащаб, областен обхват и общински мащаб.

„Живеем в трудни времена, но каквото посеем днес, това ще пожънем утре. Надявам се, че вече сте направили своя избор. Подкрепете евролистата на ДПС, защото това е нашият път към Европа, това е нашата подкрепа от Европа. Това е цяла България“, заяви в изказването си народният представител Ерол Мехмед.

Областният лидер на ДПС Изет Шабан, подчерта, че евролистата на Движението съчетава младостта с мъдростта, която ще даде добрата промяна.

Евродепутатът и кандидат за евродепутат Искра Михайлова заяви, че в неделя има един избор, а той е Европейският избор, защото ДПС съчетава европейските ценности. „Номер 20 в интегралната бюлетина и ще продължим напред, за по-добро!“, каза още Михайлова.

Евродепутатът, кандидатът за евродепутат и лидер на Младежко ДПС Илхан Кючюк посочи, че и едните и другите искат властта за себе си „И лявото, и дясното, и крайният национализъм, винаги искат да я консумират. ДПС никога не е искал властта за себе си, а за гражданите, за да постави човека в центъра на политиката. Затова ДПС е силна партия!“, заяви Илхан Кючюк.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че ДПС е единствената партия у нас, която има смелостта да каже: „Простете грешките ни!“. „ДПС е и единствената партия, която призовава всички политически парти да седнат на масата, за да се обединят и да направят така, че да се завърнат младите тук. Да имат работа тук. Да имат европейски доходо. Да раждат тук. Да не се обезлюдяват селата и градовете ни. Да я има България, да я има Вас“, заяви Цонев.

Преди началото на митинга деца рецитираха стихове на майчиния си турски език в памет на жертвите от възродителния процес. Пред паметната плоча на Кязим Паша бяха поставени венци и цветя. Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния процес.

Организатор на проявата бе Общинския съвет на ДПС в Ардино.

Гюнер ШЮКРИ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!