Лекари ще преглеждат за рак на кожата на 15 май

Общество

МБАЛ ”Д-р Ат.Дафовски” се включва за 14 поредна година в Европейския ден за борба с меланома. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема, което е ключово за успешното му лечение.
Кампанията ще се проведе на 15 май, като в нея ще се включат лекари от Кожно-венерологично отделение на кърджалийската болница. Те ще извършват профилактични прегледи за меланом и рак на кожата.
„Фокусът ще бъде върху пациенти с пигментни петна (с променен цвят, най-често черни или зачервени), с ранички, които не зарастват дълго време. Прегледите ще се извършват на 5 етаж на болницата в ПКК на Кожно-венерологично отделение от д-р Елеонора Бошняшка-от 10 до 11 часа, д-р Надя Кирякова от 11 до 12 часа, проф. д-р Тодор Черкезов от 12.30 до 13.30 ч. и д-р Гюлай Ахмед от 13.30 до 14.30 ч.”, посочиха от здравното заведение.
Важно е да се знае, че малигненият меланом се среща по-често при хора със светла кожа. Има пик във възрастта над 60 години, както и между 20 и 30 години. Повишено внимание мъжете трябва да имат към бенките по гърба и гърдите, а жените – към тези, разположени по крайниците – по краката и ръцете.
Неразумното излагане на слънце, особено в ранна детска възраст, крие рискове от възникване на рак на кожата. Със солариумите също не бива да се прекалява.
Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист, съветват медиците.

One thought on “Лекари ще преглеждат за рак на кожата на 15 май

  • С направление ли ще преглеждате

Comments are closed.