Хасан Азис: Кърджали се превърна в център на автомобилостроенето на Балканите

Водещи, Икономика

„Като кмет се чувствам удовлетворен и горд, че преди 13 години, аз и моят екип успяхме да убедим тогавашния, покойния вече, собственик Морис Данон да премести своята инвестиция в Кърджали“, коментира кметът на общината инж. Хасан Азис, който вчера участва в официалното откриване на четвъртия завод на „Теклас България” край Кърджали.
Премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, кметът инж. Хасан Азис и собственикът на „Теклас“ Раул Данон прерязаха лентата на новия корпус.
Кметът на Кърджали отговоря на въпроси на репортер на „Кмета Бг“.
– Г-н Азис, това е поредната голяма инвестиция в Кърджали. Каква е вашата оценка ?
-Тази инвестиция е поредна крачка на Кърджали към най-високотехнологичните производства, които се реализират в България, на Балканите и в света. С тази инвестиция градът ни се развива сред световни производства като иновации и важност. Като кмет се чувствам удовлетворен и горд, че преди 13 години, аз и моят екип успяхме да убедим тогавашния, покойния вече, собственик Морис Данон да премести своята инвестиция в Кърджали. Той ни повярва и затова мога да кажа, че привличането на този инвеститор е едно от най-важните неща, които съм правил като кмет за Кърджали. Днес Кърджали вече има претенции, че не само привлича инвестиции, но и че изнася инвестиции.От Кърджали тръгнаха инвестициите на „Теклас България” в Крумовград, Момчилград, Враца, където също започва изграждането на завод. В тоя смисъл Кърджали има своя принос за развитието на икономиката в страната. В това отношение се чувствам много удовлетворен. Нашият град се превърна в център на автомобилостроенето в България и на Балканите – за охлаждане и загряване на двигателя и батериите в автомобилите и днес Кърджали присъства в почти всички марки автомобили, включително в хибридните и електромобилите.
– В „Теклас-България” отвори врати и Изследователски иновационен център, какво е значението му за Кърджали и региона?
– Новоизграденият Изследователски център затваря цикъла в завода за авточасти. „Теклас- България”е вече един затворен цикъл не само на производство, но и на проектиране. Тук се премести „главният мозък” на холдинга. В това отношение се чувстваме още по-удовлетворени, защото по този начин Кърджали предоставя вече възможност и за високотехнологично развитие. Каква по-хубава оценка за Кърджали от това?!
– Един от големи проблеми на бизнеса са кадрите, как местната власт ще съдейства?
– Има още много предизвикателства пред нас. Едно от тях е как местната власт и бизнесът ще осигуряват не само необходимата инфраструктура, но и човешки ресурс, затова ние трябва да търсим и да дадем модел на решаване. В тази връзка имам идея за актуализиране на програмата на професионалните училища в региона съобразно нуждите на местния бизнес.