Бойко Борисов откри четвърти завод на „Теклас“ край Кърджали

Водещи, Икономика

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриването на четвъртия завод на „Теклас“ за производството на автомобилни части и научно-изследователски център край Кърджали. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и посланикът на Турция в България Хасан Улусой. На официалната трибуна бяха още  кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и областният управител Никола Чавев.
„Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод“, заяви прлемиерът Бойко Борисов. Той допълни, че икономическата и финансовата стабилност дават резултати, а инвестиционният интерес към България е огромен.
Напук на лъжите, които се говорят, вие виждате – заводи се откриват. От съседните села и градчета работници идват тук. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен, 100 процента от това, което се произвежда, се изнася“, коментира Борисов.
Инвеститорите от „Теклас“ благодариха на премиера Борисов и на цялото правителство за оказваната през годините подкрепа.
„Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили“, заяви министър-председателят и добави, че във Враца „Теклас“ прави още един завод с 1000 работни места.
Новата инвестиция в Кърджали включва завод с разгъната застроена площ от 20 000 кв.м., научно-изследователски център, както и зона за отдих. Компанията им е открила общо 2500 работни места в България.
Посланикът на Турция Хасан Улусой внесе смут с изказването си, което беше двусмислено.
„Разчитаме на българските власти за по-интензивно изучаване на турски език, готови сме да помогнем в тази насока“, заяви турският посланик Улусой на откриването на завода.
Реакцията на Бойко Борисов не закъсня. Малко след официалната церемония той заяви, че ще поиска посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации.
„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно“, каза премиерът Борисов. Той обърна внимание, че в образованието има много ясни програми.
„Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза  премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици.
„Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още Борисов.
След откриването на новия завод премиерът посети средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в кърджалийския квартал „Веселчане“