Художничка от Мост с изложба-мост между Лондон и Кърджали

Култура

Първата самостоятелна изложба на млада художничка, родена в с.Мост Недрет Пекджан постави началото на поредната инициатива „Мултикултурният град” в Кърджали. Недрет има много изяви в европейски галерии, но избра Кърджали, за да се върне при корените си. Изложбата е под наслов „Да последваш свободата” и представя картини свързани тематично с родния край на художничката.
Недрет Пекджан е родена през 1983 г. в България. През 1991 г. се изселва в Турция, където продължава образованието си в гимназия Пертевниял/Истанбул/, а след това в университета „Докуз Ейлюл”, факултет по изящни изкуства /Измир/ и Университета за изящни изкуства Мимар Синан /Истанбул/, където през 2013 г.получава бакалавърска степен по живопис. Учи в Испания в университета „Ла Манча-Белес Артес”,Кастилия.
Участва в множество колективни изложби в Лондон, Париж, Истанбул, Анкара. Канена е по проекти в Измир, Южна Германия и Швейцария. В момента работи в Лондон.
Откриването на изложбата се състоя в артгалерията. Присъстваха народният представител Адлен Шефкед, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, общественици, близки на младия талант.
„Това е моята първа самостоятелна изложба. Избрах родния Кърджали за да я представя. Била съм в много градове, но нищо не може да се сравни с родното. Това събитие е специално за мен“, отбеляза Недрет Пекджан.
Зам.-кметът Веселина Тихомирова подчерта, че за ръководството на Община Кърджали е важно, че младият талант е избрал да дебютира със самостоятелна изложба в Кърджали.

„Ще жънеш успехи, след като не забравяш корена си. По картините личи, че си била щастливо дете“, каза Тихомирова.
„Вие сте европейско дете, което вече е пораснало и е станало човек на света. То естествено се връща към корените си, отбеляза народният представител Адлен Шефкед. Тя бе категорична, че младият творец никога няма да остане бездомен.
Дъщерята бе приветствана и от своя баща, който се оказа учител на кмета инж. Хасан Азис в с. Мост.