ДПС отдаде почит на Хъзър баба

Водещи, Култура, Общество, Политика

„Нашите избиратели имат ценностите на европейската система. На базата на тези ценности е основано Движението за права и свободи, и на предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България ние отново ще покажем и докажем, че ще продължаваме да бъдем пазители на държавата и на държавността“. Това заяви зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов на традиционното мае (събор) в кърджалийското село Горна Крепост. На 1-ви май традиционното мае, посветен на алевитския светец Хъзър баба, събра хиляди  местни жители и гости от различни краища на страната и чужбина.

Както всяка година, така и тази година, ръководството на ДПС, начело със зам.-председателя на Движението и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, уважиха събитието. Сред официалните гости бяха евродепутатът Неджми Али, областният председател на ДПС Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкет Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам, бившият депутат от ДПС Мустафа Ахмед. Тук бяха още кметове на населени места, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на общини  от ДПС.

„Да бъдем единни, да бъдем заедно, без да се разделяме. Само тогава, нашият глас ще се чуе не само в страната, но и в Европа. ДПС има четири представители е Европейския парламент и нашият глас се чува там“, заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Областният лидер на ДПС Изет Шабан подчерта, че ако България иска да се развива и да бъде сигурна и стабилна държава се нуждае от силно ДПС.

Народният представител Ерол Мехмед отбеляза, че уважавайки вековните културно-религиозни традиции, днес (1 май) отново са заедно, за да отбелязват двойния празник.

„В същото време, така единни ще бъдем и на предстоящите избори за Европейски парламент, когато ще направим своя избор за общото ни бъдеще в обединена Европа“, заяви Ерол Мехмед.

В рамките на маето, гостите от ДПС, водени от председателя на Джем-Южна България Мустафа Мустафа и Хасан Ферад, деде в Горна Крепост посетиха тюрбето на Хъзър баба и се поклониха пред гроба му.

На дошлите на пролетното мае беше раздаден 30 казана пилаф. Благотворителният търг за продажба на месо от дарените на религиозния комплекс жертвени животни се превърна в истинска атракция. В наддаването се включиха  и представителите на ДПС, а набраните средства са за организиране на мероприятието през следващата година.

Хъзър баба е живял в региона в периода между 1400 и 1500 година.

Гюнер ШЮКРИ