Започна засаждането на тютюна в Чернооченско

Водещи, Икономика, Общество

Докато във високите части на Източните Родопи падаше кратък пролетен сняг, то в чернооченското село Водач семейството на Гюлбеяз и Емин Мюмюн започна първото разсаждане на тютюна в района. Тази година те ще засеят над 5 декара ориенталски тютюн от сорта „Крумовград”.

По традиция още от текезсарско време сеитбата е почвала след 6 май /Хъдреллез/. Обилните валежи в последните няколко дни превърнаха почвата в благоприятна за разсаждане на тютюна.

Семейството на Емин Мюмюн от село Водач повече от 34 години се занимава с отглеждане на т. нар. „жълто родопско злато”. Гюлбеяз споделя, че по време на ТКЗС е била звеноводка. Винаги е продавала над 1,5 тона тютюн на изкупуващите фирми.

До преди десетина години нашите села винаги бяха първенци по отглеждането на качествен тютюн, казва жената. За стотици семейства в района тютюнът беше основен поминък. Промяната в начина на премирането предизвика главоломен отлив от отглеждането й, с болка споделят родопчаните. Преди всички в семействата бяха на нивите, заедно с цялата челяд, казват те.  Трудът е огромен и ръчен. Освен работна ръка се иска и майсторлък, категорични са родопчаните.

В първият ден на разсаждане на тютюна при семейството беше Кметът на Община Черноочене Айдън Осман. Той лично показа, че умее да сее тютюн. Подари и парична награда за семейството. Той си спомни, че до 1996 г. неговото семейство е отглеждало и продавало тютюн.

Това стана повод Гюлбеяз да си спомни, че и преди е печелила награди.

Веднъж е била удостоена с екскурзия до бившият Съветски съюз, спомня си тя. Неотлъчно до тях са синът и снахата на семейството – Eрдоан и Байрие.

До преди 10 години в общината се сееха хиляди декари и се продаваше над 1200 т., казва Айдън Осман. Днес производството е намаляло на около 6 пъти.

Миналата година в общината е имало около 250 тона.

Надявам се и тази година да бъде толкова, казва Кметът на Община Черноочене Айдън Осман.

Но за съжаление все по-малко семейства разчитат на тютюна. Технологията на отглеждането е много специфична. Иска се много познание и опит. Той е трудоемък като начин на отглеждане, трудно се печели, смята Айдън Осман.

Исмет ИСМАИЛ