Посланикът на Ирландия гостува на инж. Хасан Азис

Водещи, Общество

Посланикът  на Ирландия Н.Пр. Майкъл Форбс гостува днес на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.Гостът каза, че идва в Кърджали, за да се запознае с икономическото развитие на района, възможностите за инвестиции, големите проекти, реализирани в общината, туристическия потенциал, историческите обекти.

Инж. Азис разказа за реализираните  през последните години големи проекти с европейско и национално финансиране – Пазара на производителите,т.н.“Водно огледало“, новият парк в централната част на града,т.н.“Воден цикъл“, който включва и изграждане на пречиствателна станция.Гостът прояви интерес към проектите за социализация и консервация на скалния град на траките Перперикон.На Перперикон предстои изграждане на посетителски център,  в близките дни в столицата ще се представи изготвения макет на   обекта, който по-късно  ще бъде експониран в Кърджали, допълни кметът. Той запозна госта с инвестициите от последните години, довели до разкриване на нови работни места, както и за усилията на общината за привличане на нови чужди инвеститори. Кметът запозна  дипломата  с  проекта за индустриална зона, изработен с европейско финансиране  и условията за инвестиции в общината.

Инж.Азис подчерта, че Кърджали е известен като „столица на толерантността“, заради специфичния етнически и религиозен състав на населението, което съжителства мирно от столетия, че има добър диалог като кмет с представителите на различните  религиозни общности , които  приема като представители на официални институции.

Посланикът прояви интерес към политиката на общината, насочена към младите хора, към инициативите за задържането им по родните места.

В края на срещата двамата си размениха подаръци.

Програмата на посланика на Ирландия   в Кърджали включва пощения на Регионален исторически музей, експозицията от икони на Художествена галерия „Станка Димитрова“ и Перперикон.