24-ма паисиевци влязоха в ролята на евродепутати

Общество

Европейският парламент в Страсбург отвори врати за много млади европейци, сред които бе и ученически екип от кърджалийското СУ „Отец Паисий“. Чрез участието си в Деня на Euroscola паисиевци представиха България и града ни в една от най-висшите институции в обединена Европа и разбраха какво означава да бъдеш член на Европейския парламент и да познаваш по-добре Европейския съюз, европейската интеграция, европейското гражданство и парламентарната демокрация.

24 гимназисти от Средно училище „Отец Паисий“ – град Кърджали заеха местата в Европейския парламент и опознаха отблизо работата на институцията.

Началото на работния ден за младите евродепутати започна с тържествено откриване и представяне на всяка участваща държава. Дванадесетокласникът Кирил Добрев презентира пред присъстващите България, Кърджали, СУ „Отец Паисий“, а Йоана Павлова от 10 В клас разкри името на родината ни в съзвучие с родопската песен „Вечерай, Радо…“. Деветокласничката Джулия Гардинър бе журналист с осигурен достъп до всички места в Европейския парламент.

В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците, разделени в шест групи за  дебати, „заседания на комисии“ и „пленарно заседание“, оживено разискваха на английски език проблеми по предварително зададени теми. Въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, те водиха дискусии от различни области: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“, „Сигурност и права на човека“, „Европейски избори 2019“, „Бъдеще на Европа“. Съвместните дейности по наболели актуални въпроси с младежки представители на други европейски училища станаха основа на дългосрочни приятелства, нови партньорства и бъдещи мечти.

Образователната програма на паисиевци бе придружена и с развлекателно-туристическа. Маршрутът в пътуването включваше красиви забележителности от Страсбург, Кел, Баден-Баден, Карслруе.

При завръщането си в Карлсруе – Германия – с български народни песни и хора паисиевци сътвориха своеобразен флашмоб.

През цялото време бяха придружавани от директора на училището Златко Атанасов, педагогическия съветник Красимира Георгиева и Валентина Славеева – старши учител по обществени науки.

Това е третото поредно участие на ученици от СУ „Отец Паисий“ в Евроскола от 2011 година насам. Според регламента участие по програмата ще бъде възможно отново след три години. А дотогава за паисиевци предстоят нови предизвикателства и върхове.