В Кърджали Караянчева откри изложба за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

Водещи, Общество

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Това стана в присъствието на депутатите от ДПС Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, областният управител Никола Чанев и кмета на общината инж. Хасан Азис.

В пътуващата изложба са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

„На 16 април ще направим един Урок по конституция. Във всеки клас и във всяко училище в България, в един и същи час ще се говори за българската конституция“, обяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че приемането на конституцията е било велико дело, извършено от основателите на съвременна България. Караянчева цитира член 61 от Търновската конституция, на който се основава идеята за свободна и независима България: „Никой в Българското Княжество не може нито да купува, нито да продава человечески същества. Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става щом стъпи на Българска територия“.

Арда нюз