Откриха барелеф в памет на Джими

Водещи, Култура

Барелеф на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими беше открит по повод 5-годишнината от смъртта му на входа на Арт-галерията в родопския град. В церемонията участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова, семейството на художника нагови колеги, десетки кърджалийци.
Идеята за барелефа е на приятели на художника, които се организираха в инициативна група и успяха да съберат средства за изработване на паметен знак на художника. В акцията се включиха много кърджалийци, фирми и институции. Подкрепа за инициативата даде и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който освен със средства осигури мястото за барелефа. Негов автор е кърджалийският скулптор Емил Пенчев.
„Джими беше космополит, но беше толкова истински и земен, харизматичен и обичан от приятелите си, обичан от семейството си, на което толкова много липсва… Той е нашият светилник на идните поколения. Поклон пред паметта му и нека да го помним такъв, какъвто беше – истински, със страхотно чувство за хумор и самоирония“, заяви Цвета Караянчева.
„Надяваме се, че си тук, Джими! Творчеството и личността ти са неотменна част от летописа на културния живот на Кърджали. Те ще се помнят от поколения кърджалийци”, каза заместник-кметът Веселина Тихомирова. Тя допълни, че Джемал Емурлов е почетен гражданин на Кърджали, както и автор на обновения герб на общината.

bty

„В памет на Джими през тази година за пети пореден път ще се проведе конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, организиран от община Кърджали, СУ „Вл. Д. Майстора” и ОДК. Неговата цел е да открива и насърчава млади таланти на Кърджали в областта на изобразителното изкуство. За нас е чест, че сме имали съгражданин като Джемал Емурлов”, каза Веселина Тихомирова.
„Джими можеше да отиде в София, но си остана тук в Кърджали, защото казваше: „Аз повече от една седмица извън Кърджали не мога да живея. Дори когато можеше да отиде в Париж за ателиетата отказа“, отбеляза председателят на съюза на художниците в Кърджали Владимир Чукич.
След откриването на барелефа , дошлите да почетат паметта на Джими, разгледаха негови картини от частни колекции, които бяха изложени в в арт-галерията.