Пенсиониран учител измисли лесна печалба, съдейки училища

Водещи, Общество

Пенсиониран учител от Софийско намери лесен начин да припечелва пари, съдейки училища. Възрастният мъж измислил схема, възползвайки се от Закона за достъп до обществена информация. Той разпращал до училищата заявления, в които поставял един и същи въпрос – „Колко пенсионирани учители са назначени на щат“. Ако от ръководството на дадено школо дадат отговор на въпроса му, всичко приключва с това. Проблемът е за училищата, които не са отговорили в законоустановения срок. Пенсионираният учител завеждал срещу тях дела, които са с предизвестен финал. Освен, че губят делото училищата са принудени да заплатят и разноските, които пенсионерът е направил – държавна такса и адвокатски хонорар.

Поне 5 са училищата в Кърджалийско, които са попаднали в схемата, а делата срещу някои от тях вече са насрочени в Административния съд.

Според служители в сферата на образованието чрез схемата на пенсионираният учител вече е припечелил сериозна сума, осъждайки голям брой училища в Бургаско.

Преди около 2 години адвокати бяха измислили подобна схема. Те масово съдеха общински съвети в Кърджалийско, атакувайки законността на общински наредби. Схемата беше прекратена след като висши магистрати отмениха едно от решенията по такова дело и въведоха нова съдебна практика.

Арда нюз