63,2 милиона лева е бюджетът на община Кърджали

Водещи, Общество

63,2 милиона лева е размера на бюджета на община Кърджали за тази година. Увеличението спрямо 2018-та е със 7 на сто. Финансовата рамка беше гласувана от 23-ма общински съветници, 12 бяха „против“, а 1 се въздържа. Средствата от републиканския бюджет, на които ще разчита община ще са 41 131 573 лв., от които 34 850 000 за делегирани дейности. Местните приходи ще възлязат на 22 068 000 лева.

Инвестиционната програма за 2019-та е за близо 30 милиона лева, от които капиталовите разходи са за 12 127 000 лв. Над 3 милиона са от собствени приходи, а над 14 милиона са осигурени по европейски програми.

Вотът беше предшестван от продължителни разгорещени дебати. Между групите общински съветници от ГЕРБ и ДПС очаквано прехвърчаха искри и взаимни обвинения.

Огнян Иванов от ГЕРБ определи предлагания бюджет като неприемлив и подчерта, че в него липсват приоритети, а инвестиционната програма е пълен провал.

„Кметът доказа, че не само не може да планира, но и не умее да харчи парите на данъкоплатците“, заяви Огнян Иванов.

Байрям Байрям от ДПС отвърна на атаката, сравнявайки съветниците от ГЕРБ с футболни коментатори.

„На изборите ДПС ще ви покаже как се играе и как се печели”, заяви Байрам Байрам. Според него ГЕРБ боледува и се подпира на две патерици в местния парламент – лява – съветника от БСП – Божидар Стоянов и дясна – Радослав Милев от Реформаторския блок.

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис определи нападките на опозицията като опит да се формира негативно отношение към общинска администрация и общинския съвет. Според градоначалникът бюджетът за 2019 година е социално ориентиран и с инвестиционна насоченост.

„Проекти за близо 30 милиона лева, които ще се реализират в Кърджали през тази година, са само повод за гордост и успех, а не провал. Общината дофинансира тези инвестиции с около 3 млн. лева, а получава от републиканския бюджет 2,7 млн. лева. Тоест Кърджали влага повече в Кърджали отколкото държавата“, заяви инж. Хасан Азис. Той каза още, че за последните 10 години държавата е финансирала едва 3 проекта на Кърджали. Въпреки това общината е намерила външни източници и само за 2018 г. са реализирани проекти за 14 млн. лева.

По време на заседанието общинските съветници решиха още да запазят досегашните ставки на патентния данък и данъка върху таксиметровите превози. Данък върху недвижимите имоти също не беше променен и остава на нивата от 2011 г. Без увеличение са и налозите за придобиване на имущество и тези за туризма. Единствената промяна е в данъка върху превозните средства, като във формулата за определянето му е да се включи и екологичен компонент. Причината за повишаването на налога е изискването по закон, а местния парламент гласува минималните законови размери.