Алтернативно хвърляне на кръста в Кърджали

Водещи, Общество

Алтернативно шествие и хвърляне на кръста за Йорданов ден направиха миряни в Кърджали. Литийното шествие тръгна в 10 часа от енорийския храв „Свети Георги Победоносец“ и премина по традиционния маршрут по ул. „Екзарх Йосиф“, ул. „Републиканска“ и бул. „Джордж Вашингтон“. Над 300 души се събраха на брега на водното огледало.

„Някой се опитва да подмени традициите, които са създадени през годините“, заяви църковния настоятел Димитър Стойчев. Според него огранизираното за втора година хвърляне на кръста в кв. „Веселчане“ е опит за разделяне на хората.

Малко по-късно край Водното огледало се появи и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той поздрави християните с големия им празник Богоявление.

„За втора година тук ще бъде извършен древния мъжки ритуал Мъжки водици“, обяви инж. Хасан Азис.

„Благодарни сме, че за поредна година кметът на Кърджали е с нас. Мога спокойно да заявя, че той вече стана патрон на този празник в града“, каза Димитър Стойчев. Той благодари на инж. Хасан Азис за това, че е донесъл в храма вода от извор край гроба на света Богородица в Ефес. „Подобен подарък и митрополит не е правил“, каза още Стойчев, след което обяви, че ще има хвърляне на кръста във Водното огледало.

„Това не е каноничен ритуал“, обяви църковният настоятел и хвърли кръста във водите на река Арда, а десетина смелчаци скочиха в Арда.

Кръстът беше изваден от Флорент Ставилеци. Той беше поздравен от инж. Хасан Азис. Ставилеци вади кръста за втори път.