Сунай Хасан: За да имаме своите права и свободи, ние трябва да сме единни

Водещи, Политика

Изказване на кмета на община Момчилград Сунай Хасан по време на възпоменателния митинг за жертвите на т.нар. възродителен процес
Млечино, Горско Дюлево, Ауста, Могиляне, Момчилград, Нановица, Равен, Груево. Всяка година в края на декември ние сме тук, за да почетем невинните жертви на т. нар. възродителен процес. За да покажем, че не сме забравили чудовищния опит на тоталитарната държава да унищожи един етнос.
Срещу добре смазаната машина на комунистическата партия се изправиха хора обикновени. хора, които едва ли някога са си представяли, че ще станат герои.
Те не искаха да правят преврат.
Те искаха прости неща.
Те искаха рожденното си име и майчиния си език, вярата си.
Това явно се стори много на комунистическия режим и срещу обикновените хора бяха изпратени въоръжени милиционери, войска, БТР-и и танкове. Те буквално смазаха мирните протести. Но все пак остана да тлее едно въгленче. Остана надеждата, че един ден правата и свободите ни ще бъдат възстановени. И този ден не закъсня. Броени години след масовите протести комунистическия режим рухна. С падането му ние си поехме глътка въздух, но това не беше достатъчно. Ние имахме нужда от гарант, че случилото се в мразовитата зима на 1984-1985 година няма да се повтори.
Така се създаде Движението за права и свободи. То е гарантът, че никой няма да посегне отново на правата и свободите ни. Не е случаен и фактът, че репресираните в затвори и лагери покрепят именно Движението за права и свободи, с някои изключения. Благодарим Ви.
Днес ние имаме имената и езика си, вярата си. Това не трябва да ни кара да бъдем самодоволни. Защото в родината ни има хора, които мислят не по-малко престъпно от идеолозите на т.нар. възодителен процес. Това са хора, наричащи себе си патриоти, които попаднаха дори във властта. Те са готови отново да посегнат на различния, обаче ние няма да им позволим.
И за да не допуснем това, ние трябва да сме единни. Такива каквито сме били винаги, въпреки многото опити да ни разединят.
Нека не забравяме, че както през тоталитарния режим, така и сега ние можем да разчитаме само на себе си. За да имаме своите права и свободи, ние трябва да сме единни, а гарант за това единство е Движението за права и свободи.
Искам да се обърна към нашите братя и сестри християни и да ги поздравя във връзка с коледните празници. Бъдете смирени само пред Бог, преследвайте мечтите си и не позволавайте никой да ви отклони от пътя ви.
Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани и жители на общината, уважаеми гости, позволете ми още веднъж да благодаря за присъствието ви тук днес на площада и да ви поздравя с настъпващата нова 2019 година и да ви пожелая както на вас, така и на вашите семейства, близки и роднини най-вече здраве и благополучие.
Нека новата година да я посрещнем с радост, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи!
Благодаря ви за вниманието!