Мюфтии и имами да не правят политика с цел разделение на нашия електорат, призова от Млечино лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Водещи, Общество

„Нашите мюфтии, имами и всички религиозни лица, моля да не правят политика и да не се опитват да водят нашите хора към разделение. Ако ще се занимават с политика нека влязат в нея“, призова от трибуната в Млечино лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Също така той призова и турските политици да не забъркват ДПС в горещата политика на Анкара и да не се бъркат в политиката на ДПС в България.
„Никой да не се опитва да раздели турците в България по какъвто  и да е начин, защото макар и да сме малобройни, ние сме силни защото сме единни и сплотени. На това ни научи нашата партия ДПС“, заяви Карадайъ.
„Макар да сме по-малобройни в парламента, ние успяхме  да приемем закона за вероизповеданията, въпреки усилията на националистите това да не се случи. Нашата сплотеност ни прави силни. А, сега трябва да сме най-силни, защото предстоят едни много важни избори за Европейския парламент. Ние трябва сами да си извоюваме нашето място в този парламент“, каза още лидерът на ДПС.
От трибуната в Млечино той за сетен път направи  анализ на т.н. Възродителен процес.
„ И този път тук от тази трибуна в Млечино ще повторя, че възродителен процес е имало и преди 1985 година, грозните събития от 70-те години, от 60-те години. Целта на тоталитарния режим е била да има разделение между мюсюлманите в България и затова и тези грозни събития се случвали в различни географски ширини и в разично време в нашата страна, каза още Карадайъ.
„Трябва да осъзнаем смисъла на думите – силата идва от нашето единство. Нашите герои тръгнаха на борба без оръжие, успяха да организират мирните протести през 1989 година, които докараха края на тоталитарната власт,  докараха демокрацията в България. Благодарение на това обединение се създаде Движението за права и свободи, за да се борим за нашите права и свободи в нашата родина.“ каза още Мустафа Карадайъ.
Ръководството на ДПС поднесе венци и цветя пред паметната чешма на площада на село Млечино. Бе прочетен и мевлид за жертвите на мирните протести. Прочете се и поздравителен адрес от председателя на Ийи парти (İYİ Parti), Р Турция Мерал Акшенер.
На възпоменателния митинг присъстваха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Танер Али, Имрен Мехмедова и Елхан Кълков, евродепутатът Неджми Али, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, общински председатели и общински кметове на ДПС, репресираните и организатори на мирните протести през 1984г Руфат Яджъ, Мюмюн Чолак, Фехим Чевик, Реджеб Ташчъ, Адем Расим, Дурхан Садуллах, районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, бившия главен мюфтия на България Фикри Сали, Фахри Ватансевер-представител на ДПС за Истанбул-Турция, представители на изселнически организации от Истанбул, Бурса и Измир.
Арда нюз

 

One thought on “Мюфтии и имами да не правят политика с цел разделение на нашия електорат, призова от Млечино лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

  • До сега защо не бяхте против това,явно голямо шубе ви е хванало от вашия аналог Дост

Comments are closed.