Ботевци оставиха своите следи и в старопрестолния град

Общество

Учениците Борислав Веселинов Енчев – IXН1 клас, и Ради Мирославов Митрев – XН1 клас, от ЕГ ”Христо Ботев” достойно представиха област Кърджали на XI Националното състезание за ключови компетентности по природни науки.

В първите два дни на месец декември от настоящата година в град Велико Търново се проведе най-интересното състезание по природни науки на тема „Следите остават“, което бе предизвикателство за 60 участници от цялата страна. Ученици от различни възрастови групи се състезаваха в 10 отбора, подбрани на случаен принцип.

Задачите от теоретичния и експерименталния кръг поставиха участниците в ролята на сътрудници на разследващи криминалисти, на стажанти в биохимична лаборатория към Научноизследователския институт по криминалистика и криминология. За да решат задачите, учениците трябваше да обработят данни от анализ на ДНК, да снемат пръстови отпечатъци и да разпознаят формата на лицето, сравнявайки я със снимки, съхранявани в базата данни на МВР.

Работата в екип бе един от важните критерии при оценяването от Националната комисия. Всеки от състезателите представяше публично решението на една от задачите в рамките на 5 минути. Участниците използваха ключови компетентности при решаване на казуси в непозната ситуация, защитаваха собствена позиция по актуални за обществото проблеми, показвайки оригинално мислене.

Борислав Енчев и Ради Митрев впечатлиха журито не само със задълбочени знания и компетентност, но и с изчерпателност и оригиналност на представянето. Благодарение на отличната си подготовка, на логическото си мислене и на способността да използват научните си познания, те достигнаха до правилното решение и така допринесоха за успешното представяне на своите отбори в състезанието.

Арда нюз