Английски дипломат гостува в общината

Водещи, Политика

Том Хайнс, ръководител на политическата секция на посолството на Великобритания и екипът му се срещнаха с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

„В Кърджали залагаме на разбирателството и толерантността, създали сме условия за един много добър диалог между религиозните и етнически общности, Кърджали е един добър модел за съжителство, каза инж. Азис. Той представи  шарения кметски екип, в който има представители на различните етнически и религиозни общности, живеещи в общината, които са и добри специалисти в различни сфери.

„В Кърджали хората се чувстват спокойни и сигурни, няма напрежение“, посочи кметът. Той запозна гостите с проектите, реализирани в града с европейско и национално финансиране като Пазара на производителите, новият парк “Арпезос Север“, Водното огледало, Пречиствателната станция и др., както и с реализацията на обекти от Инвестиционната програма, сред които са и петте училища, в които се извършва основен ремонт.

Кметът представи няколко успешни инвестиции, осъществени благодарение на местната власт. „За съжаление няма реална политика на координация между местна, регионална и централна власт за привличане на инвестиции“, посочи инж. Азис  и даде пример с новата индустриална зона, която държавата иска да изгради в района на летището при положение, че общината разполага с промишлена зона, в която има достатъчно свободни  терени. Има разминаване в действията на местната и централната власт на базата на политически противоречия за постигане на различни политически цели, допълни той. В момента  общината води преговори с фирми за нови инвестиции в областта на автомобилостроенето.