Електрониката представи 12-ядрен компютър за игри, сглобен и тестван от ученици в часовете по практика

Общество

ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ продължава започналата в края на миналата учебна година инициатива „От ученици за ученици“ – да предлага на възпитаниците си компютри, сглобени и тествани в часовете по практика от техни съученици. През първата седмица предлаганите компютри и цените ще важат само за ученици от училището. След това, ако никой не покаже интерес към него, компютърът ще се пусне в продажба и за представители на други училища, организации и частни лица.

Тази седмица ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ представя работната станция HP Z400.

Тя има здрав, изцяло метален корпус, захранващ блок производство на Delta Electronics, които произвеждат едни от най-качествените захранвания за сървъри и работни станции. Охладителната система е съставена от радиатор с 3 топлинни тръби за по-добро топлоотвеждане и терморегулируем вентилатор , плюс допълнителен терморегулируем вентилатор в задната част на кутията, който издухва топлия въздух навън. При нормална работа на компютъра охладителната система е изцяло безшумна.

Компютърът тежи около 15 кг., метален е и е много вероятно след ядрена война да оцелеят хлебарките и той.

Работната станция разполага със сървърен Intel Xeon X5650 на честота от 2.66 до 3.06 GHz, когато е под натоварване и който има 6 физически и 12 логически ядра.  Видеокартата е  MSI GeForce GTX 670 TWIN FROZR, която има 2 GB DDR5 графична памет. Твърдият диск е с обем 500 GB. Специално внимание заслужава оперативната памет, която е 8 GB DDR3 ECC ( памет с корекция на грешки). Тя е специално за сървъри и работни станции, много надеждна и благодарение на нея забравяте за рестарти и сини екрани, причинени от грешки в паметта.

Компютърът е тестван в продължение на две седмици в часовете по практика от ученици от 12в клас и 11б клас.

Тъй като това е компютър за игри, бяха прескочени всички тестове за 2D, и започнахме с 3D Mark тестовете направени специално за тестване на игровата мощ.

След приключване на синтетичните тестове, преминахме към тестове с реални игри.

Заключение: Това е работна станция HP Z400, която е надеждна и тиха машина, подходяща както за нормална работа, така и за игри. Също така поради многоядрения си сървърен процесор и оперативната памет с корекция на грешки е изключително подходяща за обработка на снимки и видео с програми като Photoshop или Adobe Premiere, където осигурява стабилна и сигурна работа. Това не е върхът на сладоледа, разбира се, има компютри, които са доста по-бързи и мощни и са на съвсем друга цена естествено. Но трудно ще се намери компютър, който така добре да съчетава качество, надеждност и бързина и в същото време да е на разумна цена.

Цената на която го предлага училището на учениците си е 520лв, точно колкото струват купените за него части.  Няма печалба от него, защото е направен от ученици и е за ученици.

Арда нюз