Инж.Хасан Азис и Айдън Осман сред финалистите в конкурса „Кмет на годината“

Водещи, Общество

Кметовете на Кърджали инж. Хасан Азис и на Черноочене Айдън Осман са сред финалистите в конкурса „Кмет на годината“. Гласуването в него стартира на 22 октомври и ще завърши на 13 ноември. Авторитетната надпревара в тазгодишното издание се провежда на два етапа в 10 категории. Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК, когато ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.

В първия етап на конкурса гласуваха жителите на 265-те общини за своите кметове, като ги класираха в 10-е категории. Вотът продължи до 23,59 часа на 4 ноември. От 5 ноември стартира вторият етап на гласуването. След отчитане на вота, в 9-те от категориите се подреждат по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 3 малки, 3 средни и 3 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

В категорията – „Кмет на гражданите“ ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 13 ноември 2018 г.

Класирането, протичащо с онлайн гласуване, се организира за шеста поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg. В него могат да участват стотици хиляди граждани, които дават оценка на работата на своите кметове. С това насърчават местните администрации да работят по повече проекти, за да превърнат градовете в по-удобно и по-привлекателно място за живеене.

Според класацията към настоящия момент, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис се класира в категория „Спорт и младжеки политики“, където се състезава с градоначалниците на Варна и Димитровград. Диана Овчарова, кмет на Ивайловград е сред номинираните в категорията „Инвестиции и работни места“. Хасковският им колега Добри Беливанов попада в категория „Видеонаблюдение и сигурност“, а кметът на Смолян заема позиция в „Кмет на годината“. Айдън Осман – кмет на кърджалийското село Черноочене, също попада в класацията. Той се нарежда в категория „Иновации в образованието“, като се състезава с колегите си от Костинброд и Сопот.

Гласуването за „Кмет на годината“ в 10-те категории продължава на kmetnagodinata.bg.