Изворна вода край Кроячево лекува очите

Общество

Край ардинското село Кроячево има чешма с четири чучура, чиято вода може да лекува очите. Това споделят местните жители. Десетилетия те пият лековитата вода и вярват, че лекува проблеми със зрението.

Кметът на Кроячево Баръш Ахмедов твърди, че водата има лечебни свойства, особено ако се използва преди изгрев слънце. Лекува заболявания като ечемик, сърбеж и други по-леки инфекции.

„Заради лековитата изворна вода идват хора не само от страната, но и от Турция, за да си пълнят туби за близки и познати. Често и местните хора изпращат от нея на свои роднини и близки в други краища на страната и в Турция“, разказва селският управник.

Чешмата е изградена през 70-те години на миналия век в памет на починали двама местни жители. Построена е от съпругите им Кериме Юзеир и Ембие Садулах. Водата от чешмата винаги тече с еднакъв дебит, нито се увеличава, нито намалява. И в най-лютите зими не замръзва. Дъното пък непрекъснато е покрито със стотинки. Монетите хвърлят вътре за късмет и здраве нашенци и чужденци.

Традиция в община Ардино е наследниците, които останат да си даряват по една чешма за спомен на родителите, починали преди тях. Според ардинчани чешмата е най-голямото нещо за спомен, а водата е най-голямата благодат на света.

Гюнер ШЮКРИ