8 работници хванати без трудови договори в „Темакс“ – Кърджали

Водещи, Общество

Поне 8 работника без трудови договори са хванали инспектори от Инспекцията по труда в най-новия хипермаркет в Кърджали „Темакс“. Наложените санкции на магазина от веригата са за 12 000 лева. Те са потвърдени от районния съд в Кърджали като правомерни.

Нарушенията били установени при внезапна проверка на инспектори  на 31 май. Проверяващите влезли в хипермаркета между 11,45 и 12,30 часа. Работниците подреждали стока на рафтовете в хипермаркета и твърдяли, че са назначени на работа същия ден със заплата 510 лева на месец. При проверка на документацията инспекторите установили, че трудовите договори не  били регистрирани. Уведомленията за трудовия договор били подадено до ТД на НАП на 31 май в след 17,00 часа.

От Инспекцията по труда  наложили на „Темакс“ минималната санкция от 1 500 лева за всеки един от случаите. Работодателят обжалвал актовете, но решението на съда е, че няма основания за отмяна на санкцията. Решенията на районните магистрати могат да се обжалват пред административния съд.

Това е поредният случай на нарушаването на трудовото законодателство в големите хипермаркети. Преди година санкции за липсата на сключени трудови договори с работници отнесе „Кауфланд“ в Кърджали.

Арда нюз