Инж. Катя Митовска: Строително – монтажните дейности в училищата вървят нормално

Водещи, Общество

Строително – монтажните дейности в училищата, включени по проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали” вървят нормално. На този етап работите продължават със същите темпове както преди откриването на учебната година. Те ще бъдат завършени в срокове преди договорните отношения. Това увери зам.- кметът инж. Катя Митовска, ръководител на проекта. По думите й фирмите са направили цялостна организация и работят с удължено работно време, също в събота и неделя.

Инж. Митовска уточни, че следващата седмица всички ученици в ЕГ „Христо Ботев” и СУ „П. Р. Славейков” ще бъдат прибрани в училищата с  изключение на СУ” Паисий”, където ремонтните ще приключат към  средата на ноември. По думите й няма да бъде нарушен учебния процес през първия срок, каквито опасения има.

Зам. – кметът посочи, че и метеорологичните прогнози за ноември са подходящи за приключване на довършителни дейности, обхващащи предимно вертикалната планировка около учебните сгради.

„Контролът за качественото изпълнение на дейностите не е спрял както от колегите от строителния надзор, така и от ДНСК и пожарните служби, които също минават на проверка”, подчерта инж. Митовска и конкретизира какво се прави в момента и какво предстои в учебните заведения.

В СУ” Отец Паисий” има известно забавяне. Още при старта се оказва, че в резервоара към парната инсталация има нафта, която трябва да бъде източена с цел недопускане инциденти при газовите изпарения.

В процеса на ремонта допълнително възникват дейности по укрепване на  физкултурния салон и стълбищната клетка, налага се и допълнително отводняване на столовата.

  В ЕГ ”Христо Ботев” продължават дейностите по довършване на покрива, забавянето е заради доставка на изолацията. Предприети са допълнителни изчисления по ремонта и на водопроводна и канализационна мрежа като проблемите вече се отстраняват. Направена е синхронизация с фирма „Ситигаз“. До 3- 4 дни на едно от игрищата започва полагане на тартанова настилка, тази седмица строителите са помогнали за доставяне на чиновете и масите. Остава скелето във вътрешния двор на сградата, но работата там няма да повлияе на учебната дейност.

В СУ „П. Р. Славейков” в момента се работи по вертикалната планировка, остават довършителни дейности в столовата и физкултурния салон.

В ОУ „П. К. Яворов” ремонтът е приключил преди началото на учебната година, там е нужно да се направи разпределението и връзките със „Ситигаз“, едната е готова, втората трябва да приключи до седмица.

+