От Кърджали тръгва проект за достъпни за хора с увреждания туристически обекти от двете страни на българо-гръцката граница

Водещи, Общество

Туристически дестинации, достъпни за възрастните хора и хората с увреждания ще бъдат включени в общ продукт от двете страни на българо-гръцката граница.От Кърджали днес стартира проектът „Достъп до наследство“, който стъпва на западноевропейския опит в осигуряването на достъпна среда до туристическите услуги, не само за здрави хора, но и за хора с увреждания. В съседна Гърция вече имат богат опит и смятат да го споделят с нас. Проектът се реализира по идея на Александър Морузи.Той ще обхване четирите погранични области от нашата страна- Кърджали ,Хасково, Смолян и Благоевград, както и граничните ни територии от Северна Гърция.

Целта на проекта е да подобри имиджа на граничните области които имат богато културно-историческо наследство.“ Ще предложим туризъм на достъпни цени, а не петзвездни хотели“, подчерта Ставрос Кехайооглу, представител на Националния парк“Родопи“ на Гърция, който е партньор по проекта. Той посочи, че ще привлекат местните власти и бизнеса. За предприемачите ще има специална Интернет платформа, в която ще могат да се рекламират достъпни туристически продукти. Ще бъдат издадени и наръчници. Проектът ще приключи през следващата година. В приветствието си зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова подчерта, че наскоро в столицата на Източните Родопи е приключен съвместен проект между Общинска администрация със Съюза на инвалидите в България под наслов „Достъпност за всички“. Сега пък проектът „Достъп до наследство“, в който отново е партньор Съюза на инвалидите в България, стартира от Кърджали.

Тя посочи още,че поредната инициатива от двете страни на границата се осъществява по програма ИНТЕРЕГ Гърция-България.

Арда нюз