Василена и Павел от „Паисий“- победители в полуфинала на надпреварата „Моят град, моята крепост“

Общество


Моят град ли?
На пръв поглед град като всички останали – улици, хора, коли, забързано ежедневие, сякаш до болка познат… Погълнати от всекидневните проблеми не забелязваме това, което е съхранил през годините…
А днес – ние неговите граждани – успяхме да го видим през очите на младите паисиевци – Василена Пламенова Димитрова от 7 б клас и Павел Павлов Милев от 7а клас – победители в полуфинала на състезанието „Моят град е моята крепост”, проведено в Сливен на 24.10.2018 г.
В оспорвана надпревара между осем ученически отбора от югоизточна България – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Смолян и Кърджали – отборът на СУ „Отец Паисий“ завоюва първото място.
Образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ е организирана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в партньорство с Министерство на образованието и науката и има за цел да популяризира постигнатото в регионите, да изгради у децата чувство на национална гордост и принадлежност към родните им места, да открият предимствата им, да осъзнаят, че в тях се случва нещо прекрасно.
Водещи на кампанията са известните актьори Димитър Рачков, Васил Василев – Зуека и популярната водеща на „АЗ обичам България“ – Евелина Павлова.
Надпреварата премина под формата на викторини в дисциплините история и география в борба от три кръга: 1-ви кръг – отборите отговарят на въпроси, свързани с културни и исторически забележителности на родния край, 2-ри кръг – знания за изпълнител, име и мелодия на популярни и народни песни, 3-ти кръг – колело на късмета определя област от България и въпроси за културни и исторически забележителности в нея.
Отборите на област Кърджали и Пловдив стигнаха до реми. След зададени допълнителни четири въпроса от Министъра на регионалното развитие и благоустройството и Председател на журито – Петя Аврамова, паисиевци заслужено спечелиха първото място.
Победителите са интервюирани от различни национални медии, предстои им участие в предаването „Преди обед” като гидове, които ще разкриват пред зрителите забележителностите на нашия град.
В подготовката за състезанието активно се включват преподавателите им по история и цивилизации – г-жа Теодора Богданова, по география и икономика – г-н Тони Кънчев и по музика – г-жа Евгения Пейкова.
Поздравяваме отбора на СУ „Отец Паисий“ за постижението и им пожелаваме успех и на големия финал в София на 4 ноември в зала 1 на НДК!
Арда нюз