Отец Петър Гарена представи албума си „С песните на хората“

Водещи, Култура

11 народни песни на 3 езика представи енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена. Това се случи в навечерието на Деня на Кърджали на сцената на театъра в родопския град. Над 500 души от България, Турция и Гърция бяха дошли да чуят албума „С песните на хората“ в изпълнение на отец Петър в съпровод на световноизвестния акордеонист Нешко Нешев и групата му.

Сред официалните гости бяха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, районният мюфтия Бейхан Мехмед, отец Александър Чакърък от Одрин, отец Георгиос от Ксанти, реставраторката на желязната църквата в Истанбул Фикрие Булунмаз и други.

„Ние бяхме между осана и разпни го. Защото тази вечер тук можеше да няма никой освен  мен, отец Петър и мюфтията, а залата да остане празна. Това беше разпни го. Но това не се случи. Значи се е случило другото. Значи замисленото послание явно е стигнало до много хора, за което ви благодаря“, заяви кметът инж. Хасан Азис.
„Изпях песните на хората, между които живях. Израснах между най-бедните и неграмотни слоеве на обществото. По тези причини някой открадна детството ми и го разпиля във всички географски посоки на нашето отечество. Така опознах много обичаи, различни говори и мъдростта на песните на хората от България“, казва отец Петър.
„Някой може да ми зададе въпроса от къде, на къде един свещеник ще пее родопски, тракийски, още по-малко пък турски и цигански, макар и народни песни. Някой може дори да сметне, че това е осъдително. Ала аз след толкова години събрах кураж да изпълня дълга си към хората, които ме отгледаха с песните си“, допълни свещеникът.
Албумът бе представен снощи в Кърджали на специален концерт – премиера, посветен на Деня на града, 21 октомври. В края на концерта всички присъстващи получиха диск с песните като подарък от кмета инж. Хасан Азис.